sunnuntai 10. helmikuuta 2019

#65 Eläinlääkäriä ja headshaking

Vihdoin saatiin vastauksia, vaikkei uutiset niin kovin iloisia olleetkaan. Eläinlääkäri kävi viime viikolla ja katsoi Niiskun. Tarkoitus oli katsoa vain torahampaat, voisiko ongelmat johtua niiden tulehtumisesta.Niiskun kanssa on siis ollut ongelmana jatkuva pään viskominen, kuolaimettomilla se on vähäisempää, mutta jatkunut edelleen. Ajateltiin että ongelma voisi olla niskassa, vanhan vamman takia, osittain kipukäytöstä osittain opittu tapa. Aikaisemmin syksyllä meillä kävi Susanna katsomassa Niiskua, aloitettiin maastakäsin jumppaaminen ja uudelleen satulaan kouluttaminen.

Saatiin diagnoosi, Head Shaking. Se selittikin kertaheitolla jotakuinkin kaikki ongelmat päänheittelystä takajalkojen turvotteluun. Kyseinen sairaus on ennestään mulle hyvin vieras. Monen tunnin googlaamisen jälkeen lähti tilaukseen päähuppu ja turpaverkko. Kävin läpi kaikki mahdolliset versiot varusteista joista  voi olla apua. Sairaus aiheuttaa hermosärkyä, joka voi aktivoitua vaikka tuulesta tai auringosta. Huppu ja verkko saapui maanantaina, ja pääsivät testiin tiistaina. N on ollut todella vähäisellä liikutuksella muutaman kuukauden. Aloitettaan siis ihan rauhassa, hölkkäilemällä ja jumppataan sen mukaan, kun pystytään.


Tältä meidän varustus näyttää tällä hetkellä


Tiistaina testattiin huppua kuolaimettomien kanssa, muutos oli aika iso. Saatiin suht. rauhassa hölkötellä, vaikka otin vähän enemmänkin tuntumaa. Lopussa otettiin turpaverkko pois ja pään viskominen alkoi välittömästi. Se on siis ainakin jäämässä käyttöön. Tallissa sovittelin kuolaimia ja päädyin suoraan muovikuolaimeen, sen kanssa Niisku vaikutti tyytyväiseltä. Otetaan se ensikerralla testiin ja katsotaan kuinka käy. Hankalaksi tämän sairauden kanssa elämisen tekee, se että kaikki kipua aiheuttavat tekiät on suljettava pois kokeilemalla. On ilmeisesti hyvin yksilöllistä mikä toimii. Jollekkin toimii pelkkä korvahuppu ja toista pitää tarhata yöisin, ja ratsastaa kaikki härpäkkeet päässä, sikäli kun se on edes mahdollista. Niisku on onneksi oireeton tarhassa, jolloin astuttaminen on yksi mahdollisuus, kun kysessä on laadukas tamma.

Toivon että löydetään meille toimiva ratkaisu, mutta jos  Niiskua ei saada kivuttomaksi pitää miettiä astuttamista tai lopettamista. Kipeää hevosta ei lähdetä kiusaamaan, vaan päätetään mikä on reiluin ratkaisu. Toivotaan kuitenkin parasta, että päästää ratsastuksessa hevosen kapasiteettiin käsiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti